Kuinka turvallinen kondomi on muihin ehkäisyvälineisiin verrattuna?

erilaiset ehkäisyvälineet

Sopivan ehkäisyvälineen valitseminen on tärkeää jokaiselle seksuaalisesti aktiiviselle henkilölle. Elämässä on monta hetkeä, jolloin saattaa olla aihetta erilaisten ehkäisyvalmisteiden vertaamiseen. Esimerkiksi uusi parisuhde, lääkityksen tai sairauden aiheuttamat muutokset, oman kehon hyvinvointi tai muu jokin asia voivat saada sinut tutustumaan erilaisiin ehkäisymenetelmiin. Tässä artikkelissa vertailemme erilaisia ehkäisymenetelmiä ja tutkimme myös erilaisia myyttejä kondomin turvallisuudesta ja tehokkuudesta.

 

Artikkelin otsikot

Erilaisia vaihtoehtoja ehkäisymenetelmiksi
Hormonittomat ehkäisymenetelmät

            Mitä hormonittomia ehkäisyvälineitä on olemassa ja kuinka ne toimivat?

                        Kuparikierukka hormonittomana ehkäisymenetelmänä

                        Kondomi hormonittomana vaihtoehtona

                        Femidom – uusi hormoniton ehkäisyväline naisille

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät

Ehkäisymenetelmät ja niiden sivuvaikutukset
            Tavallisimmat ehkäisypillerin ja muiden hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden sivuvaikutukset

Hormonaalisen ehkäisyvalmisteen edut

Mitä terveydenhuolto sanoo kondomista?

Mikä on kondomin oikeaoppinen käyttötapa?

            Lateksiallergia ja kondomin käyttäminen

Kondomi voi tehdä seksistä mukavampaa

Yhteenveto

 

Valitsemasi ehkäisymenetelmän tulee sopia elämäntilanteeseesi ja tuntua sekä sinusta että kumppanistasi hyvältä ja turvalliselta. Kun olet valinnut hyvän ehkäisymenetelmän, voit turvallisin mielin keskittyä nauttimaan nautinnollisesta, vastuullisesta ja turvallisesta seksistä.

Kondomi on luotettava, hormoniton ehkäisyväline, kun sitä käytetään oikein. Sen PEARL-indeksi on 98, mikä tarkoittaa, että 2 naista 100:sta tulee raskaaksi vuoden aikana. Tämä ei tarkoita, että kondomi suojaa 98-prosenttisesti. PEARL-indeksissä huomioidaan  100 seksuaalisesti aktiivista naista vuoden aikana. Yhden vuoden aikana näistä seksuaalisesti aktiivisista naisista 2 tulee raskaaksi.

Mikään ehkäisymenetelmä ei tarjoa 100 % suojaa ei-toivotulta raskaudelta tai sukupuolitaudeilta.

Kondomin tehokkuuteen vaikuttaa paljon sen käyttötapa. PEARL-indeksi 98 on laskettu oikean käytön yhteydessä. ”Todellisessa käytössä” kondomin tehokkuudeksi samalla indeksillä on mitattu vain 82. PEARL-indeksi 82 on amerikkalaisten lukujen mukainen ja harhaanjohtava Pohjoismaissa, jossa meillä on parempi seksuaalikasvatus. On tärkeä muistaa, että kondomin oikeaoppinen käyttö parantaa sen tehokkuutta merkittävästi. Tämä koskee kaikkia ehkäisymenetelmiä.

Kondomi on hormoniton ehkäisymenetelmä ja nykyisin ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että sukupuolitaudeilta. Koska mikään ehkäisyvalmiste ei anna 100 % suojaa, paras ehkäisytapa on yhdistää kondomi ja hormonaalinen ehkäisyväline tai kondomi ja hormoniton kuparikierukka.

Erilaisia vaihtoehtoja ehkäisymenetelmiksi

Nykyään on olemassa paljon erilaisia ehkäisymenetelmiä ja -valmisteita. Ehkäisymenetelmät jaetaan kahteen pääryhmään: hormonittomat ja hormonaaliset ehkäisymenetelmät. Keskeytetty yhdyntä (pull-out-menetelmä) ei ole tehokas ehkäisykeino eikä sitä tule käyttää, jos toiveena ei ole raskaus.

Erilaiset ehkäisymenetelmät vaihtelevat keskenään niiden tehokkuuden osalta, mutta kaikille ehkäisymenetelmille yhteistä on se, että niiden käyttötapa vaikuttaa paljon niiden luotettavuuteen ja tehoon. On tärkeä löytää ehkäisymenetelmä, joka sopii sekä sinulle että kumppanillesi.

Hormonittomat ehkäisymenetelmät

hormoonittomat ehkäisyvälineet

Hormonittomien ehkäisyvälineiden joukosta löytyy muun muassa kuparikierukka, varmat päivät, kondomi, naisten kondomi, sterilointi, pessaari ja erilaisia teknisiä ratkaisuja, kuten Lady-Comp tai Natural Cycles, jotka täydentävät varmoja päiviä. Sterilointi on pysyvä ratkaisu, emmekä paneudu siihen tässä artikkelissa.

Kondomi ei ole yhtä tehokas kuin hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, koska kondomi ei muuta naisvartalon edellytyksiä tulla raskaaksi. Se luokitellaan kuitenkin varmaksi ehkäisymenetelmäksi, kun sitä käytetään oikein.

Hormonittomat ehkäisymenetelmät ovat luonnollisin tapa suojautua ei-toivotulta raskaudelta. Niillä on myös vähiten sivuvaikutuksia ja hyvin vähäinen vaikutus kehoon hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin verrattuna. Suosittelemme aina valitsemaan hormonittoman ehkäisyvalmisteen.

Mitä hormonittomia ehkäisymenetelmiä on olemassa ja kuinka ne toimivat?

Tässä yhteydessä mainitsemamme hormonittomat ehkäisyvälineet ovat

- Kuparikierukka

- Kondomi

- Femidom (naisten kondomi)

- Pessaari

- Varmat päivät

Kuparikierukka hormonittomana ehkäisymenetelmänä

kuparikierukka koko ja kuva
Kuvalähde: Terve.fi

Kuparikierukka on tavallinen hormoniton ehkäisymenetelmä. Se on pitkään vaikuttava ehkäisyväline, joka antaa tehokkaan suojan raskaudelta. Lääkäri tai kätilö asettaa kierukan gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Samaa kierukkaa voi käyttää jopa 5 vuotta eikä se suojaa sen jälkeen, kun kierukka on otettu pois.

Kuparikierukka on vain muutaman senttimetrin pituinen, näyttää T-kirjaimelta ja vaikuttaa kohdun toimintaan siten, että se estää hedelmöitymisen.

Kuparikierukan etu on se, että se on hormoniton, eikä siinä ole siis mitään, mikä aiheuttaisi hormonaalisia sivuvaikutuksia. Kierukan haittoja ovat taas se, että sen asettaminen paikalleen saattaa olla kivuliasta ja se saattaa vaikuttaa kuukautiskiertoon lisäämällä vuotoa ja aiheuttamalla kipua kuukautisten aikana. Kuparikierukka ei suojaa sukupuolitaudeilta.

On syytä huomioida, että kuparikierukka on luokiteltu lääketekniseksi tuotteeksi, ei lääkeaineeksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteen kehittäminen ei vaadi yhtä tiukkoja tutkimuksia, käyttäjien rekisteröintiä tai sivuvaikutusten seuraamista kuin lääkeaineiden (esimerkiksi hormonikierukka on luokiteltu lääkeaineeksi).

Jotkut kuparikierukkaa käyttävät naiset ilmoittavat ylimääräisen kuparin aiheuttamista oireista kehossa, mutta aiheesta ei ole tehty tätä tukevia kliinisiä tutkimuksia.

Kondomi hormonittomana vaihtoehtona

kondomi hormooniton
Kuvalähde: ThePrint

Kondomi on ehkäisymenetelmä, joka on helppo ymmärtää, koska se on niin sanottu “mekaaninen ehkäisyväline”.  Kondomi laitetaan peniksen päälle ennen yhdyntää ja estää miehen siemensyöksyn pääsemisen naisen kohtuun.

Kondomilla ei ole tunnettuja sivuvaikutuksia ja se suojaa sukupuolitaudeilta. Oikean kokoisen kondomin oikeaoppinen käyttö tarjoaa tehokkaan suojan ei-toivotulta raskaudelta ja sukupuolitaudeilta.

Kondomin pitää pysyä paikallaan koko yhdynnän ajan, ilman että se hajoaa tai liukuu pois. Valitsemalla oikean kokoisen kondomin vältyt näiltä tilanteilta. Kun mies on saanut siemensyöksyn, hän vetää varovasti peniksen ulos ja poistaa kondomin ilman, että spermaa valuu ulos.

Jos kondomi menee rikki tai liukuu pois yhdynnän aikana, on olemassa riski, että nainen tulee raskaaksi, vaikka mies ei olisi ejakuloinut. Miehen peniksestä voi tulla voitelunesteeksi kutsuttua nestettä ennen siemensyöksyä. Tämä neste sisältää siittiöitä ja saattaa johtaa hedelmöitykseen. Siksi kondomin tulee olla päällä koko yhdynnän ajan, ennen minkäänlaista yhdyntää.

Tämän artikkelin lopussa kerromme lisää siitä, kuinka kondomia käytetään oikein, jotta se tarjoaa mahdollisimman tehokasta suojaa ei-toivotulta raskaudelta ja sukupuolitaudeilta, ja tekee seksistä nautinnollisempaa.

Kondomi on edullinen ja helposti saatavilla oleva ehkäisyväline. Jos käytät kondomia joka päivä kuukauden ajan, se maksaa sinulle noin 10 euroa. Pieni kondomipaketti tulisi aina löytyä käsilaukusta tai takin taskusta. Vältä irtonaisten foliopakettien säilyttämistä, sillä folio saattaa vahingoittua. Jos foliokuori on rikkoutunut, älä käytä kondomia.

Suomessa kondomien ostamiselle ei ole ikärajaa. Se on tuote, jonka kuka tahansa voi ostaa milloin tahansa. Kondomien säilyvyysaika on noin viisi vuotta valmistuspäivästä. Älä säilytä irtonaisia kondomin foliopakkauksia lompakossa, taskussa tai käsilaukussa, sillä niihin kohdistuva kitka saattaa vaikuttaa kondomin kestävyyteen. Älä säilytä kondomeja autossa kesällä, sillä pitkäaikainen säilytys korkeassa lämpötilassa saattaa vaikuttaa kondomin kestävyyteen.

Kondomia suositellaan ehkäisyksi myös homoseksuaalisille miehille, jotka haluavat suojautua sukupuolitaudeilta anaaliseksin aikana. Sukupuolitaudit siirtyvät myös anaaliseksin kautta.

Vinkki: Löydä oikea kondomi sinulle

Femidom  - uusi hormoniton ehkäisyväline naisille

femidom naisten kondomi

Femidom,  jota kutsutaan myös naisten kondomiksi, on ohut kumikuori, jossa on joustava kumirengas femidomin päässä. Se asetetaan emättimeen tai anaaliin ennen yhdyntää, jopa muutamaa tuntia aikaisemmin. Aivan kuten kondomi, myös femidom on mekaaninen ehkäisyväline, joka estää siittiöiden pääsemisen kohtuun.

Sisäinen kumirengas painetaan yhteen peukalon ja etusormen välissä ja asetetaan emättimeen. Sisällä rengas avautuu ja pitää femidomin paikallaan yhdynnän aikana. Pieni määrä liukuvoidetta saattaa helpottaa femidomin asettamista paikalleen.

Femidom on huomattavasti kondomia kalliimpi, mikä on yksi syy siihen, miksi se ei ole vielä niin yleinen ehkäisyväline. Sen saatavuus on myös erittäin rajoitettua, minkä vuoksi se ei ole kovin tunnettu vaihtoehto.

Femidom on saatavana vain yhdessä koossa, kun taas esimerkiksi kondomia saa monessa eri koossa. Femidom on myös paljon leveämpi kuin kondomi ja sopii kaikille miehille.

Sekä kondomi että femidom ovat kertakäyttötuotteita. Asia, josta pidämme sekä kondomissa että femidomissa on se, että ne ovat suojia, joita käytetään ainoastaan seksin aikana. Et siis altista kehoasi millekään silloin, kun se ei ole tarpeen. Sekä kondomi että femidom ovat myös ainoita ehkäisyvälineitä, jotka suojaavat ei-toivotulta raskaudelta ja sukupuolitaudeilta.

Osta: Naisten kondomit

Pessaari

Caya pessaari

Pessaari on eräänlainen silikonikulho, jota voi käyttää yhdessä siittiöitä tuhoavan geelin kanssa, jota kutsutaan usein pessaarigeeliksi. Pessaari asetetaan sisään emättimeen niin, että se peittää kohdunkaulan ja näin estää siittiöiden pääsyn kohtuun.

On olemassa kahdenlaisia pessaareita. Kohdunkaulaan asetettava pessaari on pienempi ja se asetetaan suoraan kohdunkaulaan. Toinen pessaari on hieman suurempi ja peittää suuremman alueen emättimessä. Suurempaa pessaaria kutsutaan vaginaaliseksi pessaariksi tai emätinpessaariksi.

Vaginaalinen pessaari on paremmin saatavilla Suomessa ja sen tunnetuin valmistaja on Caya. Kohdunkaulaan asetettavan pessaarin asettamisen tulee toteuttaa gynekologi tai kätilö, ja voi olla vielä hieman vaikeaa löytää hoitohenkilökuntaa, joilla on oikea osaaminen ja varusteet tätä varten. Vaginaalisia pessaareita löytyy hyvin netistä, esimerkiksi osoitteesta Kumiukko.fi. Vaginaalisen pessaarin voi asettaa ilman kätilön tai gynekologin apua.

Pessaaria ei suositella ensimmäiseksi ehkäisymenetelmäksi. Sen käyttäminen vaatii intiimialueen tuntemusta ja sitä, ettei vieraan esineen laittaminen emättimeen tunnu epämiellyttävältä. Pessaarin käyttö voi vaatia hieman harjoittelua.

Pessaari on erinomainen ehkäisyväline sille, joka haluaa hormonittoman suojan ei-toivotulta raskaudelta.

Pessaari ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Osta: Pessaarit

Varmat päivät tai varmat kaudet

varmat päivät ehkäisy

Varmat päivät tai varmat kaudet tarkoittaa, että seksin harrastamista vältetään niiden päivien aikana, kun riski tulla raskaaksi on suurin. Tämä on kuitenkin erittäin epävarma ehkäisymenetelmä.

Varmat päivät toimivat paremmin, jos toiveena on raskaus. Silloin suojaamatonta yhdyntää harrastetaan päivinä, jolloin hedelmöittymisen mahdollisuus on suurin mahdollinen.

Varman kauden arvioiminen ei ole koskaan täysin varmaa. Markkinoilla on paljon eri toimijoita, jotka tarjoavat erilaisia tarvikkeita, kuten esimerkiksi kehon lämpötilaa mittaavia lämpömittareita, joiden avulla voit arvioida, milloin sinulla on suurin mahdollisuus tulla raskaaksi. Koska kehon lämpötilaan vaikuttavat kuukautiskierron lisäksi myös muut asiat, kehon lämpötilan mittaaminen on erittäin epävarma ja epäluotettava ehkäisymenetelmä.

Vaikka kehon lämpötila olisi johdonmukainen, sinun on lähes mahdotonta päätellä, tapahtuuko ovulaatio johdonmukaisesti. Vaikka kuukautiskiertosi olisi säännöllinen, ei ole mitään takuita siitä, että ovulaatio olisi säännöllinen.

Siittiöt voivat selviytyä optimaalisissa olosuhteissa jopa vuorokauden, mitä monet eivät huomioi, kun he laskevat varmoja päiviä.

Jos haluat käyttää varmoja päiviä ei-toivotun raskauden ehkäisyyn, suosittelemme, että täydennät ehkäisymenetelmää kondomilla.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät

Hormonaalisten ehkäisymenetelmien joukosta löytyvät esimerkiksi ehkäisypillerit, ehkäisylaastarit, minipillerit ja hormonikierukka. Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet on suunniteltu naiselle ja ne vaikuttavat kehon luonnolliseen hormonitasapainoon. Hormonaaliset ehkäisymenetelmät sisältävät joko estrogeenia tai gestageenia tai niitä molempia.

Hormonikierukka lasketaan pitkäaikaiseksi ehkäisyvälineeksi, sillä sen voi asettaa paikalleen joko 3 tai 5 vuodeksi kerrallaan. Hormonikierukka erittää jatkuvasti pieniä määriä gestageenihormonia. Gestageeni vaikuttaa kohtuun ja tekee hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisestä vaikeampaa sekä vaikeuttaa siittiöiden matkaa kohtuun ja munanjohtimiin.

Edellä mainittujen ehkäisymenetelmien lisäksi on olemassa myös jälkiehkäisy, tai akuutti ehkäisypilleri. Jälkiehkäisyä tulee käyttää ainoastaan hätätapauksessa eikä se sovellu lyhytaikaiseksi tai pitkäaikaiseksi ehkäisymenetelmäksi.

Jälkiehkäisypillerin saa apteekista, ja apteekkihenkilökunta on velvollinen antamaan sinulle tietoa lääkkeen käytöstä ostaessasi jälkiehkäisypillerin.

Yksi hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden haittoja on se, että keho altistuu hormoneille koko ajan,  myös silloin, kun tarvetta ehkäisylle ei ole. Jotta ehkäisypilleri on tehokas ja tarjoaa hyvän suojan, se tulee ottaa säännöllisesti päivittäin tai pakkausselosteen mukaan. Huomioithan, että alkoholinkäyttö saattaa vaikuttaa pillerin tehoon, etenkin jos juot niin paljon, että oksennat pillerin pois.

Ehkäisymenetelmät ja niiden sivuvaikutukset

On tärkeää tutustua tarkasti ehkäisyvalmisteiden pakkausselosteeseen, aivan kuten muidenkin lääkkeiden osalta. Suosittelemme myös keskustelemaan ehkäisyvalmisteiden käytöstä lääkärisi kanssa, etenkin jos käytät ehkäisypillereitä tai muita terveydenhuollon suosittelemia ehkäisymenetelmiä.

Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet yhdistetään usein sivuvaikutuksiin. Ehkäisyvalmisteiden sivuvaikutukset voivat olla vakavia sekä vähemmän vakavia. Ruotsissa tehtiin laaja tutkimus, johon osallistui 800 000 naista, jonka tuloksena löydettiin selkeä yhteys hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden ja masennuksen välillä.

Jotkut sivuvaikutukset saattavat poistua kahden tai kolmen kuukauden jälkeen, kun taas toiset sivuvaikutukset jatkuvat niin pitkään kuin ehkäisymenetelmää käytetään.

Muista, että kaikki hormonaaliset ehkäisymenetelmät eivät sovi kaikille naisille. Keskustele hoitavan lääkärisi tai gynekologisi kanssa mahdollisesta taudinkuvastasi, elämäntyylistäsi ja elämäntavoistasi, jotta saat varmasti sinulle sopivan ehkäisymenetelmän.

Tavallisimmat ehkäisypillereiden ja muiden hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden sivuvaikutukset

Kaikki ehkäisypillerit tai hormonaaliset ehkäisyvalmisteet yhdistetään erilaisiin sivuvaikutuksiin, joten tässä on yhteenveto tavallisimmista ehkäisypillereiden tai muiden hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden aiheuttamista sivuvaikutuksista:

- Tiputteluvuoto ensimmäisten kuukausien aikana

- Huonotuulisuus

- Vähentynyt seksuaalinen halu

- Painonnousu

- Iho-ongelmat, akne

- Päänsärky

- Huonovointisuus, pahoinvointi

- Turvotuksen tunne kehossa

- Kohonnut veritulpan riski

- Saattaa nostaa verenpainetta

- Saattaa aiheuttaa hiivatulehduksen (ehkäisyrengas)

- Särky kehossa

Ehkäisypilleri sisältää estrogeenia eikä siksi sovellu kaikille henkilöille. Ehkäisypilleri ei sovi esimerkiksi, jos olet yli 35-vuotias ja poltat säännöllisesti. Suosittelemme käyttämään muita ehkäisyvalmisteita, jotka eivät sisällä estrogeenia.

Jos olet huomattavasti ylipainoinen, sinulla on ollut veritulppa tai sinulla on sisaruksia tai vanhemmat, jotka kärsivät migreenistä ja näköhäiriöistä, ehkäisypillereitä ei tule käyttää.

Lähde: Mindoktor

Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden edut

Vaikka hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin liittyy paljon riskejä ja sivuvaikutuksia, tällä menetelmällä on myös paljon hyviä puolia. Hormonaalisen ehkäisyn edut riippuvat siitä, mitä valmistetta käytät, mutta ne saattavat olla esimerkiksi:

- Vähemmän kivuliaat kuukautiset ja PMS

- Vähentynyt vuoto

- Varmempi suoja

Kaikki hormonaaliset ehkäisyvalmisteet eivät tarjoa näitä etuja ja eri valmisteiden ja menetelmien välillä voi olla suuriakin eroja. Suosittelemme aina keskustelemaan omasta tilanteestasi lääkärisi tai gynekologisi kanssa.

Mitä terveydenhuolto sanoo kondomista?

Kondomi terveydenhuolto
Kuvalähde: SLL.se. Kuva Ruotsista. Ruotsissa on tällä hetkellä helpompaa saada erilaisia kondomeja julkisesta terveydenhuollosta.

Terveydenhuollon kanta kondomiin ja muihin ehkäisymenetelmiin vaihtelee paljon eri Pohjoismaiden välillä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa kondomia suositellaan herkästi, sillä se on ehkäisyväline, joka sopii kaikille. Se on myös edullinen vaihtoehto, jolla ei ole sivuvaikutuksia. Myös kondomien ilmaisjakelu nuorille aikuisille on yleisempää Ruotsissa ja Norjassa kuin Suomessa.

Suomessa lääkevalmisteiden lobbaus on voimakkaampaa jo sairaanhoitohenkilöstön koulutusaikana. Terveydenhuollon ammattilaisia opetetaan suosittelemaan ehkäisypilleriä kondomin sijaan. Jos verrataan esimerkiksi kouluterveydenhuollossa jaettavia esitteitä, hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat paljon enemmän näkyvillä kuin kondomit. Virheellinen tieto kondomeista voi levitä niin esitteiden välityksellä kuin suullisesti terveydenhuoltohenkilöstöltä.

Suomalainen terveydenhuolto jakaa paljon enemmän tietoa, ja terveydenhuollon ammattilaisilla on parempi osaaminen ja enemmän tietoa ehkäisypillereistä kondomeihin verrattuna. Tämä antaa harhaanjohtavan kuvan sekä terveydenhuollon ammattilaisille että potilaille siitä, että kondomi ei olisi turvallinen ehkäisymenetelmä. Tarjoamalla kattavaa seksuaalivalistusta ja asianmukaista tietoa sopivan kondomin valinnasta ja kondomin oikeaoppisesta käytöstä voidaan näin ollen varmistaa, että kondomi toimii tehokkaana suojana.

Arviomme mukaan kondomi ei saa yhtä paljon näkyvyyttä terveydenhuollossa, koska Suomessa lääkeyrityksillä on vahvempi lobbaus heidän tuotteilleen kuin kondomivalmistajilla. Tämä tarkoittaa, että koko ketju, jo koulutusvaiheesta alkaen, saa vähemmän tietoa ja siten vähemmän osaamista kondomista tehokkaana ehkäisyvälineenä.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa verkkosivuillaan kondomien käytöstä, koska se suojaa sukupuolitaudeilta. THL:n mukaan Suomessa tapahtuu vuosittain 30 000 sukupuolitautitartuntaa. Yleisimmät sukupuolitaudit ovat papillooma- ja herpesvirukset sekä klamydiabakteeri. Suhteessa muihin Pohjoismaisiin meillä Suomessa on hyvä tilanne sekä aborttien että sukupuolitautien suhteen. Tämä asema voidaan säilyttää vain jatkamalla itsensä suojaamista kondomilla yhdynnän aikana. Sukupuolitautien epidemia voi levitä nopeasti.

Jos epäilet, että sinulla on sukupuolitauti, sinun tulee mennä testeihin mahdollisimman pian. Julkisessa terveyden- ja sairaanhoidossa tehtävä testi on maksuton. Ole yhteydessä lähimpään terveyskeskukseen tai sukupuolitautien poliklinikalle saadaksesi lisätietoa siitä, missä ja kuinka voit käydä testissä.

Muista, että sukupuolitaudit tarttuvat, vaikka ne olisivat oireettomia.

Lähde: THL

Mikä on kondomin oikeaoppinen käyttötapa?

kondomin käyttö

Tässä artikkelissa olemme toistuvasti viitanneet "kondomin oikeaan käyttöön", mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kondomin asianmukainen käyttö on tärkeää useista syistä. Tärkein syy on se, että kondomin oikea käyttö lisää kondomin tehokkuutta sekä ei-toivottuja raskauksia että sukupuolitauteja vastaan.

Oikea käyttö alkaa kondomin valinnasta. Aivan kuten vaatteiden kanssa, sinun on löydettävä oikea koko. Sopivan kokoisen kondomin ansiosta seksi on mukavampaa, mutta ennen kaikkea vältyt kondomin halkeamiselta tai pois liukumiselta yhdynnän aikana. Tärkeintä ei ole se, että kondomin pituus on oikea, vaan se, että sen leveys vastaa peniksesi ympärysmittaa.

Käytä verkkokaupan kokotaulukkoa löytääksesi oikean kokoinen kondomi.

Älä luota siihen, että lähikaupassa tai lähimmässä kioskissa olevat kondomit ovat juuri sinulle sopivia. Suomessa kondomien tarjonta ruokakaupoissa on huono. Sinun on ehkä tilattava kondomit verkosta, esimerkiksi verkkokaupastamme, löytääksesi sinulle parhaiten sopivan kondomin.

 

Tilatessasi kondomit meiltä etuna on se, että voit ostaa kondomit huomaamattomasti ja ne toimitetaan lähimpään noutopisteeseen. Tarjoamme myös paljousalennuksen ja suurpakkauksia tietyistä kondomeista, mikä tarkoittaa, että voit säästää rahaa ehkäisyvalmisteissasi.

Kun olet löytänyt sinulle sopivan kondomin, on tärkeää, että käytät sitä oikein hyvän suojan takaamiseksi. Jos olet harrastamassa seksiä ensimmäistä kertaa tai et ole aiemmin käyttänyt kondomia, voi olla hyvä harjoitella kondomin asettamista ensin itse.

Suosittelemme aina, että noudatat kondomivalmistajan kunkin kondomipakkauksen mukana tulevia ohjeita. Alla on kondomien käyttöä koskeva yleinen ohje, jota voit käyttää alustavana oppimateriaalina.

Kondomi rullataan penikseen, kun sinulla on erektio. Se asetetaan ennen yhdyntää ja sen tulee olla päällä koko yhdynnän ajan.

1. Aloita aina tarkistamalla kondomin viimeinen käyttöpäivä. Tämä lukee ulkopakkauksessa, mutta paras paikka tarkistaa päiväys on itse kondomifolio. Sen toisella puolella on viimeinen käyttöpäivä. Älä käytä kondomia tämän päivämäärän jälkeen, koska se voi rikkoutua yhdynnän aikana.

2. Avaa kondomifolio foliopaketissa olevasta sahalaitaisesta reunasta. Älä käytä teräviä esineitä, saksia tai hampaita. Purista kondomi ulos painamalla foliota.

3. Tarkista miten päin kondomi rullataan.

4. Vedä esinahka taaksepäin.

5. Purista ilma ulos spermasäiliöstä puristamalla spermasäiliötä peukalon ja etusormen väliin ja asettamalla kondomi esinahan päälle.

6. Rullaa kondomi alas peniksen kärjen yli ja aina peniksen juureen asti.

Yhdynnän jälkeen vedä penis varovasti ulos emättimestä ja vedä kondomi irti peniksestä varovasti, jotta spermaa ei valu. Sido kondomi ja heitä se roskakoriin. Älä koskaan heitä kondomia vessanpyttyyn, sillä se voi aiheuttaa vakavia ongelmia viemärijärjestelmässä.

Ei ole hätää, jos et saa rullattua koko kondomia peniksen yli. Tärkeintä on, että kondomi on leveydeltään oikean kokoinen. Jos kondomia on vaikea rullata, sinulla on todennäköisesti liian pieni kondomi. Jos kondomi tuntuu löysältä sen asettamisen jälkeen, on olemassa vaara, että se luiskahtaa pois paikaltaan yhdynnän aikana. Valitse silloin kapeampi kondomi.

Älä aliarvioi oikean kokoisen kondomin valinnan merkitystä. Sillä on suuri merkitys siihen, miltä seksi tuntuu, mutta myös siihen, kuinka tehokkaasti kondomi suojaa.

Lue myös: Näin käytät kondomia oikein

Lateksiallergia ja kondomin käyttäminen

Muutamalla prosentilla Suomen väestöstä on diagnosoitu lateksiallergia. Lateksiallergian lisäksi on myös mahdollista kärsiä lateksiyliherkkyydestä. Lateksiyliherkkyyttä esiintyy yleensä ihmisillä, jotka käyttävät säännöllisesti lateksituotteita, kuten lateksista valmistettuja kertakäyttökäsineitä.

Lateksiallergia ja lateksiyliherkkyys voivat ilmetä monin eri tavoin. Lateksille altistunut kohta muuttuu yleensä punaiseksi ja voi kutista. Joissakin tapauksissa alueelle voi muodostua erityyppistä ihottumaa.

Aikaisemmin lateksiallergia oli este kondomien käytölle. Hyvin varustetuissa myymälöissä on saattanut olla lateksittomia kondomeja, mutta ne olivat kalliita ja vaikeita käyttää. Nykyään on saatavana lateksittomia kondomeja, jotka ovat niin hyviä, että monet päättävät käyttää niitä aktiivisesti lateksikondomien sijaan. Ei siksi, että he kärsivät allergioista tai yliherkkyydestä, vaan siksi, että ne ovat parempia.

Lateksittomat kondomit johtavat lämpöä paremmin kuin perinteiset lateksikondomit, mikä muistuttaa seksiä ilman kondomia. Lateksittomat kondomit ovat vielä hieman kalliimpia kuin keskimääräiset lateksikondomit, mutta niiden hinta on alentunut paljon muutamassa vuodessa.

Kondomi voi tehdä seksistä mukavampaa

kondomi antaa parempaa seksiä

Yleinen myytti on se, että kondomit tekevät seksistä vähemmän nautinnollista. Haluamme osoittaa väittämän vääräksi ja todeta, että kondomi voi tehdä seksistä entistäkin miellyttävämpää! On kondomeja, jotka tarjoavat enemmän kuin vain suojaa. Parhaimmat kondomit voivat tuoda ylimääräistä maustetta seksielämääsi. Tutki uusia kondomeja yhdessä kumppanisi kanssa!

Esimerkiksi uurretut tai juomupintaiset kondomit tarjoavat lisää stimulaatiota vastaanottavalle kumppanille. On olemassa kondomeja, joissa kondomin sisäpuolella on pieni määrä viivästyttävää geeliä, jonka ansiosta mies voi jaksaa kauemmin seksin aikana. Maustetut kondomit voivat olla mielihyvää lisääviä sekä makuuhuoneeseen levittyvän tuoksunsa ansiosta että myös keinona piristää suuseksiä.

Suurin osa kondomeista on käsitelty liukuvoiteella, mikä vähentää kitkaa yhdynnän aikana ja erityisesti yhdynnän alussa. Liukuvoiteet eivät koskaan korvaa asianmukaista esileikkiä. Liukuvoide tekee kuitenkin seksistä AINA mukavampaa!

Jos olet kiinnostunut anaaliseksistä, kondomit voivat olla hyvä vaihtoehto. On kondomeja, jotka on suunniteltu erityisesti anaaliseksiin. Anaaliseksiin kehitetyt kondomit ovat usein paksumpia ja niitä käsitellään enemmän liukuvoiteella kuin klassisia kondomeja. Älä koskaan käytä samaa kondomia siirtyessäsi peräaukosta emättimeen, koska se voi johtaa ikäviin tulehduksiin. Vaihda aina kondomia, kun vaihdatte yhdyntäasentoa peräaukosta emättimeen.

Vaikka anaaliseksiin suunniteltuja kondomeja käsitellään suuremmalla määrällä liukuvoidetta, anaaliseksiin tarvitaan myös aina ylimääräistä liukuvoidetta. Anaalista puuttuu täysin luonnollinen voitelu ja jotta anaaliseksi olisi mahdollisimman nautinnollista, tarvitaan siihen riittävästi liukuvoidetta.

Lue myös: Sekasiennot - Parempaa seksiä näiden seksiasennoiden avulla

Yhteenveto

Toivomme, että tämä artikkeli on tarjonnut sinulle arvokasta tietoa eri ehkäisymenetelmistä. Toivomme myös, että nyt saamiesi tietojen avulla voit tehdä parempia päätöksiä ehkäisyvälineiden valinnan suhteen. Ehkäisymenetelmän pitäisi tuntua oikealta parisuhteen molemmille osapuolille. Sinun ei koskaan tarvitse tuntea olevasi pakotettu käyttämään ehkäisyvälinettä, johon et ole tyytyväinen.

Älä hyväksy ehkäisyvalmisteiden haitallisia sivuvaikutuksia. Ehkäisyyn liittyvät haitalliset sivuvaikutukset eivät kuulu normaaliin elämään eikä niihin pidä tyytyä. Ne voivat pilata parisuhteen ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisista ongelmista. Muista, että terveydenhuolto Suomessa suosittelee harvoin kondomia tiedon puutteen takia.

Onnea sinulle ja kumppanillesi sopivan ehkäisyn löytämisessä. Jos haluat lisätietoja kondomeista, voit lukea lisää mielenkiintoisia artikkeleita blogistamme, Kumikoulu. Verkkokauppamme jokaisella tuotesivulla ja kategoriasivulla on tuotekohtaisia ​​tietoja. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, jos tarvitset neuvoja sopivan kondomin löytämisessä.