Käytä kondomi oikein tavalla

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivottuja raskauksia että sukupuolitauteja vastaan. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan, tilastoidaan Suomessa noin 30 000 sukupuolitautitapausta vuosittain. Tarkkaa lukumäärää on vaikea antaa, sillä kaikki eivät käy testattavana. Klamydia on tavallisin sukupuolitauti Suomessa ja siitä tehdään noin 14 000 havaintoa joka vuosi. Tietyt sukupuolitaudit, kuten klamydia ja mykoplasma voivat olla oireettomia pitkänkin aikaa, minkä vuoksi monet taudinkantajat eivät ole tietoisia tartunnastaan. Tauti tarttuu oireettomanakin suojaamattomassa seksissä. Kondomi suojaa sukupuolitauteja ja ei-toivottuja raskauksia vastaan ainoastaan, kun sitä käytetään oikealla tavalla ja koko yhdynnän aikana. Vaatimus kondomin suojalle on, että sitä käytetään oikein.

Vinkki: Kondomin päälle asettamiseen ei kulu montaa sekuntia. Mikäli yhdynnän viivästäminen kondomin päälle laittamisen takia tuntuu työläältä, voit itse kaikessa rauhassa harjoitella sitä, tullaksesi oikein nopeaksi siinä! 

Kondomin käyttö

1. Käytä tuoretta kondomia. Lateksikondomit säilyvät noin 4 vuotta. Tarkista parasta-ennen päiväys kondomipakkauksesta tai kääreestä. Kondomilla, jonka parasta-ennen päiväys on jo ohitettu, on suurempi riski puhjeta yhdynnän aikana.

On myös hyvä tarkistaa, että kääre on ehjä. Tämän voit tehdä puristamalla käärettä ja tunnustelemalla, että sisällä on ilmakupla.

2. Käännä se oikein päin. Kondomin voi rullata päälle vain yhdellä tavalla. Rullalla olevan kondomin rullatun reunan tulee olla ulkopuolella, jotta kondomin voi rullata päälle. Avaa rullaa muutama senttimetri nähdäksesi, että se on oikein päin. Mikäli olet rullanut kondomin vahingossa väärin päin, HEITÄ SE POIS ja ota uusi. Jos kondomin ulkopuoli on jo ollut kosketuksissa penikseesi, voi se välittää sukupuolitauteja.

Käännä kondomi oikein päin

3. Vedä esinahka kokonaan taakse. Välttääksesi kitkaa ja epämukavuuksia, vedä esinahka kokonaan terskan taakse. Jos sinulla on vaikeuksia vetää esinahkaa taakse, ota apua tilkasta liukuvoidetta.

Vedä esinahka kokonaan taakse

 

Lue myös: Ahdas esinahka – Helppoja keinoja parantaa vaivalloinen ongelma

4. Purista ilma ulos kondomista. Tartu kondomiin etusormellasi ja peukalollasi, niin että ilmaa ei jää kondomin päässä olevaan säiliöön. Jos ilmaa jää sisään kondomin päähän, voi tämä aiheuttaa hiertymistä yhdynnän aikana ja aiheuttaa kitkaa, joka saattaa heikentää kondomia.

Purista ilma ulos kondomista

5. Rullaa kondomi kivespussiin asti. Kondomi tulee rullata päälle niin pitkälle, kuin suinkin mahdollista. Se, että kondomi jää hieman rullalle, ei haittaa. Jos kondomin päälle rullaaminen tuntuu epämiellyttävältä, koska sinulla on herkkä terska, voit kokeilla laittaa tilkan vesipohjaista liukuvoidetta kondomin sisäpuolelle ennen kuin rullaat sen päällesi, tai kokeilla isompaa kondomia.

Rullaa kondomi kivespussiin asti

6. Nauti ihanasta ja varmasta seksistä kumppanisi kanssa.

[ Valitettavasti kuva puuttuu ;) ]

7. Ota kondomi pois päältä ollessasi vielä kovana. Kun olet ejakuloinut, tuo penis ulos kumppanistasi ja poista kondomi varoen, pudottelematta siemennestettä kumppanisi päälle. Tee kondomiin solmu ja heitä se roskakoriin. Älä huuhtele kondomia alas vessanpytystä. Kondomiin mahtuu useita litroja vettä ja se saattaa aiheuttaa viemäritukoksen.

Ota kondomi pois päältä olessasi vielä kovana

 

Vikat vinkit:

- Et voi käyttää samaa kondomia kuin yhden kerran

- Mikäli harrastatte sekä anaaliseksiä että perinteistä seksiä, tulee kondomi vaihtaa reiän vaihdon yhteydessä.

- ÄLÄ käytä öljypohjaista liukuvoidetta, kuten vauvaöljyä tai kosteusvoidetta. Käytä ainoastaan vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta.

- Säilytä kondomia viileässä ja auringonvalolta suojassa. Älä säilytä kondomia autossa kesäaikaan, sillä lämpö heikentää kondomia ajan myötä.

 Lue lisää: 9 asiaa, joita sinun ei tule tehdä kondomin kanssa

 

Kuvien alkuperä: https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/condom/how-to-put-a-condom-on