Allergiat ovat epämiellyttäviä asioita ja voivat vaikuttaa seksihaluihimme negatiivisesti. Harvinainen ja erittäin epämiellyttävä allergia on sperma-allergia. Sperma-allergiasta kärsii useimmiten naiset ja sperman sisältämä proteiini on tavallisimmin allergian aiheuttaja.

Huomioitavaa sperma-allergiassa on, että naiset voivat olla allergisia joidenkin miesten spermalle, kun taas toisten siemenneste ei aiheuta minkäänlaista reaktiota.

Sperma-allergian oireet

Sperma-allergialla on selvät oireet. Jos olet kokenut punoitusta, turvotusta tai polttavaa/kirvelevää kipua, sperman ollessa ollut kosketuksissa ihosi tai limakalvojesi kanssa, kärsit luultavasti sperma-allergiasta. Jotkut saattavat kokea jopa sperma-allerigan aiheuttamaa nokkosihottumaa ja hengitysvaikeuksia, mutta tämä on erittäin harvinaista.

Vinkki: Tutustu huippusuosittu pakettitarjouksiimme »

Ärsytys pahenee, jos limakalvot ovat jo valmiiksi kuivat ja herkät sieni-infektion tai liiallisen pesun seurauksena.

Ollessa allerginen spermalle, ne alueet oireilevat, jotka ovat olleet kosketuksissa sperman kanssa. Limakalvot reagoivat usein kuitenkin voimakkaimmin.

Lue myös: Näin toimit välttääksesi kuivat limakalvot ja alapään vaivat

Helppo tapa testata sperma-allergiaa on ensin harrastaa seksiä kondomin kanssa ja sitten ilman. Jos oireita ei ilmene kondomin käytön yhteydessä, on sperma luultavasti reaktion syy.

Voiko sperma-allergiaa lieventää?

Helpoin tapa välttää sperma-allergian aiheuttamia oireita on käyttää kondomia. Näin sperma ei pääse kosketuksiin limakalvojen kanssa. Allergiatabletit saattavat myös auttaa oireiden lieventämisessä.

Vinkki: Tutustu Ritex, dermatologisesti testatut kondomit »

Jos allergia aiheuttaa suuria ongelmia, kannattaa sitä kääntyä lääkärin puoleen.